Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konečná, úplná a pravdivá pravda o Foglarově Jezerní kotlině

Správně říká Jaroslav Foglar svým hrdinům "jinoch." Jsou opravdu jiní, stejně jako je jiný nedoceněný autor, nastavující kruté zrcadlo bídě dnešního prozaismu. Přinášíme první rozbor, který na základě moderních metod řadí Foglara mezi Erbena a Bukowského, kam právem patří.

Při četbě díla Jaroslava Foglara s lítostí pozorujeme dnešní prozaické pokusy. Žádné kejklování s formou, žádný rádoby skandální obsah nemůže nahradit skladebné mistrovství, vyklenutí dějového oblouku přímo navazující na nejlepší tradici madame de Staël a Gézy Včeličky. Právě to ukazuje ve svém vrcholném díle Chata v Jezerní kotlině vyzrálý autor.

Radostný, a přece trpký příběh dvou mládenců je zasazen do úzkoprsého prostředí malého města Spálené Mlýny, kam se po tragické smrti svého otce v boxerském ringu stěhuje mladý Pavel Zeman s ovdovělou matkou. Již z první stránky se v rychlém a úderném sledu obrazů dozvídáme, jakým hochem Pavel je.

„Pavel, zřejmě nejstarší, silný chlapec krásného vzrůstu“ trénuje kamarády v rohovnickém umění. „Všichni byli jen v trenkách,“ přibližuje autor zkušenou rukou prostředí tělesného kultu spojeného s oduševnělostí.

Pavel dbá o své tělo s úzkostlivou pečlivostí: „Opálí se! Bude stejně opálený jako Venda Menčický z jejich třídy, který byl vždy nejčernější z celého města.“

V citové i lidské izolaci se Pavel setkává se svým pravým opakem, intelektuálně a citově založeným, literárně činným Ludvíkem „Ludvou“ Grygarem, studujícím etnologii indiánského kmene Krí. Jejich vztah se rychle rozvíjí, vzájemná blízkost otevírá zejména v Pavlovi nové duševní obzory.

„Usmál se svým nenapodobitelným úsměvem,“ pozoruje Pavel svého kamaráda. „Ludvíkovy světlé pronikavé oči… byly průsvitné a zdálo se že svítí,“ vykresluje před námi Foglar Ludvu, protiklad a přece nezbytný protipól fyzična Zemanova. „Pavel musil na něho stále myslit.“

Vztah obou hochů, ač ohrožovaný konzervativním think tankem Tarantule, kulminuje ve společně trávených prázdninových dnech v bungalovu Jezerní kotlina. Ludvík a Pavel objevují svá těla i duše: „V těch chvílích si byli ještě bližší, rozuměli si, měli stejné názory a zde v tom malém prostoru srubu… si tu souhru uvědomovali a oceňovali ji.“ V této částo Jezerní kotliny odhaluje Foglar i své nadání pro přírodní lyriku, když popisuje „zelené soumraky“ a „rudá jitra.“

I mystika je ve Foglarově světě přítomna: nikoliv ale nějaké meyrinkovské čachry,ale dobrý Išimak tu zastupuje transcendenci. I existenciální tíseň: nikoliv ale v exhibici kafkovské, ale v trýznivě vykreslené postavě šíleného Derneta.

Než Foglarovo zdatné pero vede příběh ke katastrofě, která na sebe bere tvář staršího, zkušeného příslušníka zlaté mládeže Filipa Strnada. Ludva propadá jeho zhoubnému vlivu. Začne se strojit, odhazuje čistou a jasnou prostotu všeho, co s Pavlem budoval. Do jeho života se vtírá pocit životního hnusu a omrzelosti. Přichází i drogy. Přes všechnu Pavlovu snahu zastavit pád citlivého Ludvy se Grygar předávkuje nikotinem a končí v kómatu v nemocnici. Marně teď Pavel vzpomíná na krásné chvíle v Jezerní kotlině. A ano, Foglar není úzkoprsým pokrytcem, který skrývá ty stránky lidských vztahů, které se odehrávají výlučně v soukromí. Pavel v cudné a přece tolik výstižné zkratce vzpomíná na chvíle, kdy ho na písčité pláži „Ludva tolik postříkal.“

Nakonec ale nechává Foglar, v rozporu s dnešními modernisty, domnívajícími se, že příběh by snad byl znehodnocen kladným vyústěním, Ludvu vybojovat až do úspěšného konce. A tak s přicházejícím jarem v neotřelém obratu znovu se probouzejícího života vidíme Pavla, podpírajícího Ludvu znovu kráčet do jejich Jezerní kotliny a zatoužíme kráčet s nimi.

Autor: Ondřej Fér | neděle 19.6.2011 16:38 | karma článku: 19,65 | přečteno: 3339x
  • Další články autora

Ondřej Fér

"V redakci můžeme bouchat šampaňské"

Pád letadla s hokejisty Jaroslavle znamenal vzestup čtenosti serveru Idnes. Jeho redaktoři v té souvislosti navenek projevili vzácnou péči o „etičnost“ příspěvků a komentářů k tématu. To je hezké. Jen by jim z redakce nesměla unikat interní korespondence.

9.9.2011 v 20:52 | Karma: 15,57 | Přečteno: 1377x | Diskuse| Ostatní

Ondřej Fér

Mrtví hokejisté dostanou vyznamenání i svatozář

Krátce poté, co ruský prezident Medveděv vydal zvláštní výnos, podle kterého budou všichni lidé s příjmením Jakovlev hromadně oběšení na Rudém náměstí zahájila Svatá stolice na Svatopetrském náměstí proces beatifikace zesnulých hokejistů Marka, Rachůnka a Vašíčka.

9.9.2011 v 11:21 | Karma: 9,74 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Ostatní

Ondřej Fér

Deníčky 2: Obstarožní signatářka iniciativy D.O.S.T.

Statečné ženě, bojující za konservativní společnost bez homosexuálů, komunistů a pisálků dvakrát sláva a jednou heil.

16.8.2011 v 15:13 | Karma: 16,90 | Přečteno: 1885x | Diskuse| Politika

Ondřej Fér

Tajuplný ostrov kazí děti, musí se přepsat

Oblíbený dobrodružný román Julese Vernea Tajuplný ostrov asi zmizí ze seznamu doporučené četby ministerstva školství. Protestují proti němu ekologové i feministky. Chybí v něm ženský prvek i ekologické chování, navíc je rasistický.

5.8.2011 v 8:24 | Karma: 34,94 | Přečteno: 3007x | Diskuse| Politika

Ondřej Fér

Spasiteli, tvé jméno je Hmyz

Zpráva z tisku: Evropská komise chce do dvou let vypracovat závazná pravidla pro chov hmyzu. Pojídání hmyzu, entomofágie, by v budoucnu mělo nejen obohatit náš jídelníček, ale také vyřešit problém hladovění zejména v zemích Afrického rohu.

18.7.2011 v 17:15 | Karma: 11,51 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2509x
of je gramotný, svobodný, čas od času také vtipný