Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Práva tichých bláznů, právo na tichého blázna

Tonda vždycky byl exot. Vždycky nosil mařenu po ramena a vousy proroků nebo trosečníků. Nikdy nikomu neublížil a nikdy nikomu nevadil. Až dokud se ho nepokusili vyléčit, on neutekl z blázince a policie po něm nevyhlásila celostátní pátrání.

 

Policie ČR vyhlašuje celostátní pátrání po osmapadesátiletém AB, který uprchnul z psychiatrické léčebny v Dobřanech a může být nebezpečný. Takže Tonda z Chlumu je nebezpečný? To abychom se začali bát vlastního obecního… podivína nebo blázna? Uvažovali jsme ve víkendové pánské stolní společnosti intelektuálů, kteří se čas od času rádi prokydají nějakým tím hnojem, co je Tonda spíš. Jako obvykle jsme se nedobrali k závěru, ale od toho se pánské stolní společnosti koneckonců scházejí. Každopádně Tondovi vrstevníci se shodli, že byl odjaktěživa tak trochu divnej pavouk. Například na zábavách nechlastal Sandokanovo oko a nikdy žádnou neklátil u hrušky. Anebo se o tom všeobecně nevědělo, což je na vesnici prašť jako uhoď. Nějak se vymknul obvyklému života běhu. Například místo učňáku se protloukal venkovským gymnáziem, jehož marnost přiváděla profesory k sebevražedným myšlenkám, pokusům a nakonec sebevraždám. Vymykal se patrně natolik, že o něj nestála ani lidově demokratická ozbrojená pěst. Na kanónfutr se Tonda prostě nehodil. Taky se neoženil, nesdružil se s družkou, ale divnej taky nebyl.

Zato se začetl do náboženské literatury. A protože vždycky byl podivín a/nebo cvok, nespokojil se s žádnou věroukou a v prostředí Chlumu vytvořil originální náboženství, jehož byl, je a navěky věků amen bude zakladatelem, věrozvěstem, papežem a jediným věřícím. Nejspíš to nějak souvisí s Ježíšem Nazarénským, protože jak Tondovi začala šedivět mařena, objevil se mu okolo krku velký dřevěný kříž na růženci. Připomíná nejvíc ze všeho jho.

Nikdo jsme si nevzpomněli, ani ti nejkmetovatější z nás, že by Tonda někomu vnucoval tuhle svou víru. Patrně dospěl k názoru, že víra je intimní věc jednotlivce a není proto proč do ní kohokoliv tahat, pokud o to sám nestojí. Tonda prostě chodil pěšky mezi vesnicemi a přes louky, v ruce knížku, četl si, občas se zastavil, koukal do nebe – a pak kohosi napadlo, že se třeba nekouká do nebe, ale do blba a přitom spřádá teroristické plány. Například unést traktor s civilisty a napálit to s ním do zbirožského Pentagonu nebo něco v tom smyslu.

Jednoho dne tedy Tonda zmizel a pak se rozkřiklo, že je v blázinci, kde psychologové zjistili, že na něj (stejně jako na kohokoliv, psychologové jsou totiž v tomhle pěkně zběhlí hajzlíci a mají na to metodiku) lze uplatnit diagnózu a začali ho léčit. Tonda časem dospěl k názoru, že nestojí o to, být podle ostatních normální, sebral se a z blázince odkráčel domů na Chlum. Cestou si četl a občas koukal do nebe.

Pak po Tondovi policie vyhlásila celostátní pátrání, přestože stačilo zajet k němu domů, zaklepat na dveře a zjistilo by se, že tam Tonda je. Také bylo vyhlášeno, že by Tonda mohl být nebezpečný. Ano, každý člověk může být nebezpečný. Můžu to být já, může to být paní Majerová z Velvar a můžete to být vy, stačí, aby někdo s patentem na normálnost došel k přesvědčení, že by něco mohlo být.

Věc se táhla ještě nějakou dobu a nakonec Tonda zůstal doma. Chodí po loukách s knížkou a se svým jhem a je jediný, kdo má jasno v tom, zda je spíš blázen nebo podivín. Je mu to totiž putna.

Jedna věc je na tomhle příběhu sympatická. Nevím, jestli lze obyčejné lidi, traktoristy, prodavačky z konzumů na konečných, autobusáky, dojičky, učitelky z mlečické školy a vůbec tyhle všechny považovat za občanskou společnost – oni sami by se něčemu takovému asi vysmáli. Každopádně si všichni tihle lidé prosadili právo nechat žít tichého člověka, který je nechává žít a jediné, co z něj v něčích očích může dělat (nebezpečného) blázna je, že na spoustu věcí, které ostatní trápí, kašle.

 

Autor: Ondřej Fér | sobota 25.6.2011 19:56 | karma článku: 17,69 | přečteno: 1176x
  • Další články autora

Ondřej Fér

"V redakci můžeme bouchat šampaňské"

Pád letadla s hokejisty Jaroslavle znamenal vzestup čtenosti serveru Idnes. Jeho redaktoři v té souvislosti navenek projevili vzácnou péči o „etičnost“ příspěvků a komentářů k tématu. To je hezké. Jen by jim z redakce nesměla unikat interní korespondence.

9.9.2011 v 20:52 | Karma: 15,57 | Přečteno: 1377x | Diskuse| Ostatní

Ondřej Fér

Mrtví hokejisté dostanou vyznamenání i svatozář

Krátce poté, co ruský prezident Medveděv vydal zvláštní výnos, podle kterého budou všichni lidé s příjmením Jakovlev hromadně oběšení na Rudém náměstí zahájila Svatá stolice na Svatopetrském náměstí proces beatifikace zesnulých hokejistů Marka, Rachůnka a Vašíčka.

9.9.2011 v 11:21 | Karma: 9,74 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Ostatní

Ondřej Fér

Deníčky 2: Obstarožní signatářka iniciativy D.O.S.T.

Statečné ženě, bojující za konservativní společnost bez homosexuálů, komunistů a pisálků dvakrát sláva a jednou heil.

16.8.2011 v 15:13 | Karma: 16,90 | Přečteno: 1885x | Diskuse| Politika

Ondřej Fér

Tajuplný ostrov kazí děti, musí se přepsat

Oblíbený dobrodružný román Julese Vernea Tajuplný ostrov asi zmizí ze seznamu doporučené četby ministerstva školství. Protestují proti němu ekologové i feministky. Chybí v něm ženský prvek i ekologické chování, navíc je rasistický.

5.8.2011 v 8:24 | Karma: 34,94 | Přečteno: 3007x | Diskuse| Politika

Ondřej Fér

Spasiteli, tvé jméno je Hmyz

Zpráva z tisku: Evropská komise chce do dvou let vypracovat závazná pravidla pro chov hmyzu. Pojídání hmyzu, entomofágie, by v budoucnu mělo nejen obohatit náš jídelníček, ale také vyřešit problém hladovění zejména v zemích Afrického rohu.

18.7.2011 v 17:15 | Karma: 11,51 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2509x
of je gramotný, svobodný, čas od času také vtipný