Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

janacz

27. 6. 2011 13:01
Pravda nepravda

Foglara většinou všichni hodnotí pozitivně a moc nám přinesla četba jeho knih- :-)

0 0
možnosti
B

Bucharovic

20. 6. 2011 14:18
.

Můj strejda byl skautem v oddíle, který Jestřáb, pan Foglar, osobně vedl. Prožil v tom oddíle nejkrásnější roky svého života a nikdy jsem od něho neslyšel o Foglarovi křivého slova. Jestli byl pedofil, nebo homosexuál, to nevím a ani strejda, když na to přišla řeč, si tím není jistý. Přesto pokládá Foglara dodnes za člověka, který v pozitivním smyslu slova značně ovlivnil jeho život.

0 0
možnosti
H

hafusak2

20. 6. 2011 11:33
Podle mého názoru

sledoval JF hlavně to, jak mládež mezi tak 12 - 18 let zabavit tak, aby se jí vyhly problémy puberty, aby přijala za svůj určitý morální kodex /Přístav volá - modrý život/ a sama si hledala své vzory. Právě v Chatě v jezerní kotlině, Hoši od Bobří řeky atd. dokazuje, že nějaká dobrodružství lze zažít i u nás /když je budou sami hledat/ a nejsou omezena na exotické země. Protože kdyby připustil, že dobrodružství jsou možná pouze v cizině, mladí by to brali jen pasívně a konzumně /dnes sezení doma u televize/. Tím, že mladí vyrazí do přírody aby se naučili samostatnosti, překonávat neúspěchy, dobře se chovat jak v přírodě, tak mezi lidmi. V Rychlých šípech ukázal, že to ani nemusí být jen v rámci organizovaných skautů, ale v podstatě jakékoliv party mlaďáků. Bohužel, jeho díla vychází z doby ve které vznikla, takže dnes jsou mladým málo srozumitelná a někdo, kdo by navázal na jeho díle u nás prostě není. Bohužel.

0 0
možnosti
TV

tomtop

27. 6. 2011 12:42
Re: Podle mého názoru

pro mě to znamenalo hodně (ročník 79) . Jako skaut jsem tomu později přitakával ... ale když jsem se k tomu někdy myslím po pubertě vrátil, zjistil jsem, že už jsem na to moc starý ... ne že bych některé hodnoty neuznával, ale ten jeho styl je fakt jen pro ty mladší.

0 0
možnosti
T

Tobinka2.0

19. 6. 2011 17:50
Foglar

Čas od času se objeví někdo, kdo kritizuje Foglarův styl. ;-D

Foglar prostě uměl psát pro děti. Doteď si pamatuju, jak sem s baterkou četla záhadu hlavolamu. Pochopitelně u dospělého jeho styl vzbuzuje úsměv. Stejně jako třeba Stopy hrůzy.

A že byl homosexuál? A co jako? Takové decentní náznaky děti ani nezaznamenají.

0 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2509x
of je gramotný, svobodný, čas od času také vtipný