Letošní pomlázka je poslední. Dost násilí, řekla EU

Tradiční velikonoční pomlázku letos zažíváme zřejmě naposled. Skupina europoslanců napříč politickým spektrem předkládá návrh směrnice, která ji pošle do historie jako pohanskou tradici, násilí na ženách a akt neslučitelný s rovností pohlaví a náboženství.

 

Návrh na zákaz pomlázky v zemích Evropské unie se zrodil na zasedání meziresortní komise EU pro tradice, zvyklosti a folklór.

„Předsedkyně komise, vikomtka Winifrieda Lovisa Gottrop – Mainlandová z britské labouristické strany nám doporučila, abychom se jasně postavili k této údajné tradici,“ sdělil europoslanec za KSČM Vladimír Remek. „Náš klub se domnívá, že se jedná o nepřípustnou propagaci nábožensky determinovaného tmářství,“ doplnil svého kolegu další komunistický europoslanec Miroslav Ransdorf.

Podle komisního návrhu by mělo dojít hned k několika změnám. Pomlázka nadále má být pletená maximálně ze čtyř prutů, jejichž délka nesmí přesáhnout čtyřicet centimetrů a tloušťka osm milimetrů. Nesmějí také pocházet z vrby mladší než dvanáct a starší než patnáct let. To za Zelené uvítala Kateřina Jacques, podle které se jedná o průlomový projev v komplexnosti evropského smýšlení.

„Velmi významnou změnou je také to, že šlehání se nadále bude pouze naznačovat voláním,“ říká spokojený europoslanec za ČSSD Libor Rouček. „Takový přístup odpovídá pokrokové tradici sociální demokracie.“

Feministkám se zamlouvá paragraf 666 navrhované normy.

„Je zcela nepřípustné, aby pouze muži naznačovali údajné šlehání žen, které pod rouškou tradice vychází vstříc nejsprostším, genderově nepřípustným pudům,“ uvedla předsedkyně Mezinárodního sdružení žen, zženštilých mužů a hermafroditů Alexandra Vidláková – Bušivá. „Naše sdružení souhlasí s tím, aby se šlehací komanda skládala na základě mezipohlavního klíče v poměru jedna žena – jeden muž – jeden kastrát – jedna lesba – jeden gay.“

Ostře proti návrhu velikonoční normy se postavila Jana Bobošíková: „Vidím v tom další projev vševládných ambicí evropské plutokracie a jejích velezrádných nohsledů. V rámci protestu se naše ženy nechají zmlátit devítiocasou kočkou,“ sdělila rozzlobená Bobošíková.

Pražský arcibiskup Dominik Duka se odvolává na vyšší instanci: „Pánbůh s náma.“

Naopak vrcholný představitel Sdružení mírumilovného a pokrokového islámu v zemích nevěřících psů Muhamed Umaj Kusaj se raduje: „Utopíme vás jako koťata, vy psi,“ sdělil našemu listu prostřednictvím svého sedmého otroka.

Ministryně zahraničí EU baronka Ashtonová v tom vidí další krok k utužení interkulturního dialogu.

 

Autor: Ondřej Fér | pondělí 25.4.2011 8:28 | karma článku: 47,27 | přečteno: 30132x
  • Další články autora

Ondřej Fér

Spasiteli, tvé jméno je Hmyz

18.7.2011 v 17:15 | Karma: 11,51

Ondřej Fér

S MUDr. Uzlem na dovolenou, ou, ou

3.7.2011 v 8:18 | Karma: 22,34

Ondřej Fér

Šofér, strašný busu pán

27.5.2011 v 19:35 | Karma: 25,62

Ondřej Fér

Koutek řízné mediální kritiky

22.5.2011 v 10:10 | Karma: 12,14
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2509x
of je gramotný, svobodný, čas od času také vtipný